O autorze
Kulinarny blog z prostymi przepisami, ktore prawie zawsze gotują się około 45 minut.
Pomysły na wspólne posiłki, gotowanie z dziećmi i bez dzieci, spędzanie czasu przy przygotowywaniu jedzenia i zwracanie uwagi na to, co leży na talerzu i dlaczego. A przy okazji parę klasyków z międzynarodowej kuchni, nierzadko w uproszczonych wersjach. Autorka bloga wraz z fotografką Gosią Wieruszewską wydała niedawno książkę pt. „Pysznie bez glutenu”.

Dziś Dzień Gulaszu!

Fot.Gosia Wierusżewska
Zgodnie z umową dziś coś mięsnego! Proponuję w odpowiedzi na Dzień Wegetarian dziś zrobić sobie Dzień Gulaszu, który nie istnieje w żadnym kalendarzu, ale w naszym przecież może! Otóż potrawa jest prosta i nie wymaga wielu składników, a jej przyrządzenie to sama przyjemność, bo nie dosyć, że po domu i okolicy rozchodzi się pyszny zapach, to jeszcze możemy sobie pozwolić na wypicie małej lampki czerwonego wina, które rownież dodamy do gulaszu. Zjemy go z czerwoną kapustą i ziemniakami.

Gulasz
Sprawa jest prosta, potrzebujemy niewiele:
300-400 g ładnej wołowiny na gulasz
2 średniej wielkości cebule pokrojone w kostkę
1-2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 goździki
2 łyżki masła (albo oliwy - co kto woli)
sól i pieprz do oprószenia mięsa
1i 1/3 szklanki cieplej wody (około 350 ml)

Opcjonalnie:
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 szklanki bezglutenowego piwa lub pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina

Rozpuszczamy masło w dużym rondlu. Mięso pokrojone w małą kostkę, wrzucamy na tłuszcz, sypiemy sól i pieprz i mieszamy i smażymy chwilę. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

W każdy liść laurowy wbijamy po dwa goździki (żeby nie pływały w sosie), dorzucamy do mięsa, zalewamy wodą i ewentualnie dodajemy piwo lub wino (wtedy dodajcie o pół szklanki wody mniej).

Wszystko dusimy na małym ogniu przez około 2-3 godziny, zazwyczaj 2 godziny już wystarczą.
Czasem warto zobaczyć, czy nie trzeba podlać wodą.

Sos jest gęsty sam z siebie, więc niczym nie "zaciągamy".

Zabieramy się za kapustę:

1 mała główka czerwonej kapusty albo połowa średniej
1 łyżka masła lub 2 oliwy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 jabłka
szczypta soli
woda
Kapustę szatkujemy najlepiej jak umiemy, wrzucamy do małego rondla na rozgrzane masło, dodajemy cynamon, sól i pieprz i pokrojoną w kostkę połówkę obranego jabłka (może być całe, jeśli bardzo lubisz jabłka).

Wszystko zalewamy wodą tak, żeby przykryła kapustę. Gotujemy na małym ogniu przez około 20-25 minut. Odważni mogą zastąpić połowę ilości jabłka garścią rodzynek!

Jeśli nie możecie wydobyć smaku, często pomaga 1 łyżeczka dżemu z jakichkolwiek owoców leśnych.

Gulasz podajemy z ugotowanymi ziemniakami (mogą być też jako puree) i z czerwoną kapustą, ale równie dobrze smakuje z (bezglutenowym) chlebem.
Trwa ładowanie komentarzy...