O autorze
Kulinarny blog z prostymi przepisami, ktore prawie zawsze gotują się około 45 minut.
Pomysły na wspólne posiłki, gotowanie z dziećmi i bez dzieci, spędzanie czasu przy przygotowywaniu jedzenia i zwracanie uwagi na to, co leży na talerzu i dlaczego. A przy okazji parę klasyków z międzynarodowej kuchni, nierzadko w uproszczonych wersjach. Autorka bloga wraz z fotografką Gosią Wieruszewską wydała niedawno książkę pt. „Pysznie bez glutenu”.

Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Fot. Grażyna Bober-Bruijn
9 lutego czcimy międzynarodowy Dzień Pizzy! Szkoda byłoby omijać to święto tylko dlatego, że w pizzy jest gluten... Dlatego zrobimy swoją - bez glutenu. Jest prosta i robi się szybciej niż normalna. A że jesteśmy już blisko Walentynek, to warto poćwiczyć dziewiątego, żeby na 14.02 wypaść na medal i zrobić romantyczną kolację, przy której się nie napracujemy, a efekt będzie murowany.

Co potrzeba na ciasto i farsz:

CIASTO:
200 g mieszanki bezglutenowej (np. koncentratu ciasta bg)
80 g mąki gryczanej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
120 ml ciepłej wody
2 łyżeczki drożdży w proszku
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki miodu
1 jajko, roztrzepane
1-2 łyżek mąki bezglutenowej do podsypywania ciasta

DODATKI:
opcja 1:
3 łyżki keczupu lub passaty, albo zwykłego przecieru pomidorowego
pół kulki mozarelli pokrojonej w paski
5-6 plasterków salami
garść czarnych oliwek (najlepiej z pestką) albo zielonych jeśli nie lubisz czarnych



opcja 2:
3 łyżki keczupu lub passaty albo zwykłego przecieru pomidorowego
pół kulki mozarelli pokrojonej w paski
5-6 plasterków salami
garść marynowanych kawałków karczocha

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże wsyp do ciepłej wody posłodzonej miodem, odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Mąki zmieszaj razem z proszkiem i solą, dodaj jajko, wodę z drożdżami i wymieszaj wszystko w misce. Kiedy ciasto zacznie się formować przełóż je na blat i wyrób na gładkie.

W zależności od tego, jakiej wielkości pizze chcesz zjeść ,uformuj z ciasta parę małych lub jedną dużą pizzę. Odłòż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, przykryj ciasto ściereczką do wycierania naczyń i odstaw na 15 minut (nie trzeba na więcej!) w ciepłe miejsce
Włącz piekarnik na 200 stopni.

Po 15 minutach ponakłuwaj widelcem i skrop każdą pizzę oliwą z oliwek, posmaruj keczupem lub passatą i ułóż na cieście to, co najbardziej lubisz.
ja dałam: parę plasterków mozarelli pokrojonych w paski (trzymaj się zasady: nigdy za dużo mozarelli na cieście), dobre salami i czarne oliwki (wybrałam greckie kalamata), najlepiej z pestką. Można dodać też marynowane karczochy z oliwy, ale tuńczyk z cebulą i karczochem też jest dobrą kombinacją.

Wszystko posyp szczyptą soli i bazylii i wstaw do piekarnika na 12-15 minut. I pizza gotowa!
Minipizze są idealną przekąską dla dzieci, i dobrym pomysłem na zabawę w kuchni jeśli macie na to ochotę. Jeśli nie,to żadna zbrodnia, dzieci w kuchni to nie zawsze cukierkowy obrazek i można im też odmówić tej zabawy.
Minipizze można też z powodzeniem zabrać do pracy w pudełku i podgrzać delikatnie na tosterze, w kuchence mikrofalowej albo zjeść na zimno. Dodajcie sobie drugie pudełko z najprostszą sałatką na świecie z rukoli, pomidorków cherry, oliwy z oliwek i octu balsamicznego i lancz gotowy!
Trwa ładowanie komentarzy...