Ciasto na śniadanie

ciasto ze sliwkami
ciasto ze sliwkami Fot. grazyna bober-bruijn
Tak się składa, że dziś przypada Dzień Śliwki i Grzyba i z tej to jesiennej okazji dwa łatwe przepisy, na bezglutenowe ciasto ze śliwkami i sos grzybowy.

Otóż tak jak zima i wiosna zazwyczaj zaskakują swoim przyjściem tak już jesień tego nie robi. Gdzieś koło połowy sierpnia zaczyna się robić zimniej wieczorem, potem jest początek roku szkolnego i nagle dzieci zaczynają poszukiwania kasztanów, i wtedy jest już naprawdę daleko. W tak zwanym międzyczasie zaczynamy nabierać ochoty na ciasto ze śliwkami, gruszki w cieście i pieczone jabłka z cynamonem, chować się pod kołdrą ,chuchać rano na spacerze z psem czy już leci para i zawijać szale na szyi. No to już znak, że jesień w pełni i to właśnie za chwilę nadejdzie.

Jesień to trudny moment w roku, niby jego zupełny środek z tendencją do początku końca, a jednak jest to chwila rozpoczęcia prawie wszystkiego od nowa. Wszystkie szkoły zaczynają się jesienią, zajęcia dodatkowe dla dzieci też, mecze wszelakich piłek również, na nowo wciąga nas rytm pracy po wakacjach i znowu tyle trzeba zaplanować! Jest jednak jedna wesoła grupa, która uchyla się od tego kieratu! Co gorsza w tym czasie kiedy większość zapracowanych i zestresowanych rodziców ujada na nowego dyrektora szkoły bądź przedszkola, ci pławią się w ciepłych wodach oceanów sącząc potem nawet drinki na brzegami basenów w lepkie tropikalne noce. Otóż i oni, to single! Tym to dobrze, robią co chcą, z nikim się nie użerają, nie pilnują co kto i kiedy zjadł lub nie, nie sprawdzają czy ktoś umył zęby, nie zastanawiają się podczas zebrania w pracy jak poszło na sprawdzianie z geografii i czy kot czasem nie zwymiotował na nowy pled na kanapie.

Singiel możne sobie zafundować spokojne śniadanie i spokojny obiad bez wrzasków, wywrotek z krzesła i niezapowiedzianych telefonów teściowej.
Dlatego dzisiejszy wpis dedykuję wszystkim singlom, którzy rano zamiast pożywnego śniadania mogą zjeść sobie kawałek ciasta ze śliwkami, a wieczorem kiedy złapie ich nagły nieokiełznany głód mogą ugotować sobie szybko pyszny sos grzybowy, kaszę gryczaną i zjeść to z sałatką ze szpinaku.

Nie będę się tu mądrować z jakich śliwek i jakich grzybów to wszystko zrobić! Kupcie to co jest pod ręką, na co macie ochotę albo co wam mamusia do siaty zapakowała. Wszystkie śliwki są pyszne, nawet te z importu i każdy grzybek jest dobry, nawet zwykła pieczarka. Zacznijmy od ciasta, bo co tu kryć, ciasto ze śliwkami i cynamonem na śniadanie to coś naprawdę miłego…

Czego potrzeba:
10-12 śliwek, wydrylowanych i przeciętych na pół
100 g masła o pokojowej temperaturze
60 g cukru
2 jajka od zadowolonej z życia kury
200 g maki bezglutenowej
100 g maki gryczanej
pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe mąki migdałowej (jeśli nie masz to daj gryczanej)
1 łyżeczka cynamonu do ciasta
1 łyżeczka cynamonu do posypania

Opcjonalnie:
Lukier: 4 łyżki cukru pudru i parę kropel cytryny

Masło zmieszaj mikserem z cukrem na puszysta masę, dodawaj po jednym jajku aż wszystko połączy się w gładką masę. Dodaj mąkę, 1 łyżeczkę cynamonu, proszek do pieczenia i wszystko zmieszaj mikserem. Uformuj kule z ciasta, włóż do foliowego woreczka i włóż do lodówki na 20 minut. Umyj śliwki, przekrój na pół i wydrąż pestki. Nastaw piekarnik na 170 stopni, wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie nierówne części. Małą blaszkę (około 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim dużą część ciasta. Równomiernie rozprowadź ciasto wilgotnymi dłońmi i posyp je druga łyżeczką cynamonu. Na cieście ułóż śliwki a na śliwkach kawałki rozduszonej mniejszej części pozostałego ciasta. Tak przygotowane ciasto piecz przez 50-60 minut
ostudzone możesz polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub zjeść bez dodatkowego cukru.

sos grzybowy
10 pieczarek lub innych grzybów pokrojonych w plasterki
2 ząbki czosnku
1 mała szalotka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
200 ml kremówki
pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Oliwę rozgrzej na patelni, zmniejsz palnik i wrzuć krążki czosnku i poszatkowana szalotkę. Smaż przez 2-3 minuty i dodaj grzyby, zmieszaj wszystko parę razy, podsmaż grzyby i zalej je sosem sojowym. Znowu zmieszaj wszystko razem z kremówki odlej parę łyżek i zmieszaj je ze skrobia ziemniaczana. Dolej to do reszty śmietany i zalej tym pieczarki doprowadź do wrzenia, pozwól pobulgotać przez krótką chwilę i wyłącz palnik. Podawaj z kasza gryczana i świeżymi liśćmi szpinaku skropionymi oliwa z oliwek i octem balsamicznym.



Miłej jesieni!
Trwa ładowanie komentarzy...